Training Tweaks - Wouter Dijkshoorn - Dolfijn
Als teamlid van eredivisie team De Dolfijn (foto: Tjebbe Venema, 2017)

Plezier en zelfontplooiing staan voorop!

Van balsporter na duursporter

Ooit ben ik begonnen als handballer. In mijn jongere jaren heb ik gemerkt dat mijn passie in de sport ligt. Waarom? Sporten biedt uitdagingen, de groepsdynamica met teamgenoten is interessant en ik vind mooi om af te zien. Na het beoefenen van meerdere balsporten ben ik door een knieblessure mij gaan richten op een andere tak van sport. In mijn studententijd heb ik op wedstrijdniveau leren roeien. Het in korte tijd ontzettend hard afzien was nieuw voor mij. Samen met mijn studies fysiotherapie en bewegingswetenschappen heb ik veel over de sport geleerd. Daarnaast heb ik ook de kennis over inspanningsfysiologie en voeding kunnen toepassen in de praktijk. Als lichte roeier zal je een optimale balans moeten vinden in het innemen van voeding om het lichaam te laten herstellen en het ‘licht’ blijven om deel te mogen nemen aan de wedstrijd. Je staat immers twee uur voor de wedstrijd op de weegschaal. Een interessante strijd waar fysiologie en voeding tot in detail samenkomen!

1ste plek op de Maarssen Triatlon (Foto: Joyce Mantjes, 2016)
1ste plek op de Maarssen Triatlon (Foto: Joyce Mantjes, 2016)

Triatlon avontuur

Na het roeien ben ik door een aantal oud-roeiers voor het eerst in aanraking gebracht met de triatlonsport. Ik begon met een sprint in Maarssen. Sindsdien, september 2014, ben ik in positieve zin verslaafd aan de sport. Ik vind de combinatie van drie onderdelen fantastisch. In mijn eerste jaar, 2015, was het hoogtepunt de deelname in Eupen. Daar heb ik onder fantastische omstandigheden een erg mooi parcours afgelegd. Toch bleef de nadruk liggen op de korte afstanden. In het najaar van 2015 heb ik mij bij een team aangesloten, de Dolfijn in Amsterdam. Na een succesvol eerste jaar in de Eerste Divisie komen wij dit jaar uit in de Eredivisie Triatlon na een verdiend kampioenschap. In deze teamwedstrijden geniet ik van het teamaspect en mogelijkheden het uiterste uit jezelf te halen. Ook binnen deze sport zijn er een groot aantal tactische en technische elementen die ik graag onder de knie wil krijgen. De plezier die ik er in heb en de ontwikkeling die ik doormaak maakt het gaaf om deze sport te beoefenen! Ook dat heeft voor een persoonlijk succes gezorgd. In 2016 heb ik twee sprinttriatlons in Nederland gewonnen en heb ik op de bekende Alpe d’Huez Long Distance een prestatie geleverd waar ik trots op kan zijn. Een mooie, lange en intense ervaring wat deze sport ook zo mooi maakt!