Wouter Dijkshoorn - Training TweaksWouter Dijkshoorn

Bewegingswetenschapper, docent en coach met verregaande interesses op gebied van onderwijs, gezondheid en sport.

Ambitieus op het gebied van onderzoek, educatie en sport.

Ondernemend, initiatiefrijk en op zoek naar een uitdaging.

 Leergierige sporter met doorzettingsvermogen.

Ik heb een passie voor sport en onderwijs. Vanuit een rol als bewegingswetenschapper, docent, coach en sporter leer ik graag mensen iets op enthousiaste wijze over mijn expertise. Tijdens dat proces wil ik ook van de ander leren door een leersituatie samen aan te pakken. Met die eigenschappen pak ik mijn werk op mijn manier aan. In de samenwerking staat plezier voorop. Daarnaast vind ik het belangrijk dat éénieder kan excelleren in zijn of haar expertise en dat er op die manier een optimale samenwerking gevormd kan worden.


Wouter in de rol als..

Bewegingswetenschapper
Na het afronden van mijn studie fysiotherapie in 2011 was ik vastberaden om mijn leertraject te vervolgen met de opleiding bewegingswetenschappen. Gedurende twee jaar heb ik kennis en ervaring opgedaan over de mens met specialisatie in de richting inspanningsfysiologie en voeding. Naast de studie was ik actief als fysiotherapeut. De combinatie fysiotherapie en deze twee specialisaties laat ik terugkeren in mijn werk, sport en vrije tijd. Met deze kennis en vaardigheid ben ik in staat sporters te begeleiden op het gebied van trainingsleer en voeding. Dit resulteert in het schrijven van trainingsschema’s en voedingsadviezen.

Docent
Tijdens de master bewegingswetenschappen heb ik gekozen voor het volgen van een opleiding tot docent. Deze éénjarige opleiding heeft geleid tot het ontwikkelen van didactische vaardigheden, maar daarnaast ben ik in staat goed te kunnen reflecteren op situaties uit het verleden. Na de studie heb ik mij gespecialiseerd in groepsdynamica, gesprekstechnieken, zelfreflecties en omgaan met groepen. Dit laat ik terugkomen in mijn werkzaamheden als docent op het AMC bij de Huisartsenopleiding, de hardlooptrainingsopleiding en bij het verzorgen van workshops aan professionals, coaches en sporters.

Trainer/coach
De kennis en vaardigheden als sporter, bewegingswetenschapper en docent laat ik samenkomen in mijn rol als trainer/coach. Ooit ben ik begonnen als handbaltrainer. Met het volgen van een specifieke handbaltrainer cursus heb ik specifieke kennis en vaardigheden opgedaan. Gedurende mijn studie en werk ben ik mij als coach en trainer steeds meer gaan specialiseren op de fysieke aspecten, het begeleiden van sporters omtrent voeding en het begeleiden van groepsprocessen. Momenteel ben ik actief als hardlooptrainer voor Running Holland, zwem- en looptraining bij triathlonvereniging De Dolfijn en geef ik diverse clinics waar kennis en kunde samenkomt. Daarnaast heb ik bij triatlonvereniging De Dolfijn in Amsterdam een rol als trainerscoördinator in het bestuur.

Sporter
Ooit ben ik begonnen als handballer. In mijn jongere jaren heb ik gemerkt dat mijn passie in de sport ligt. Waarom? Sporten biedt uitdagingen, de groepsdynamica met teamgenoten is interessant en ik vind mooi om af te zien. Na het beoefenen van meerdere balsporten ben ik door een knieblessure mij gaan richten op een andere tak van sport. In mijn studententijd heb ik op wedstrijdniveau leren roeien. Het in korte tijd ontzettend hard afzien was nieuw voor mij. Samen met mijn studies fysiotherapie en bewegingswetenschappen heb ik veel over de sport geleerd. Daarnaast heb ik ook de kennis over inspanningsfysiologie en voeding kunnen toepassen in de praktijk. Als lichte roeier zal je een optimale balans moeten vinden in het innemen van voeding om het lichaam te laten herstellen en het ‘licht’ blijven om deel te mogen nemen aan de wedstrijd. Je staat immers twee uur voor de wedstrijd op de weegschaal. Een interessante strijd waar fysiologie en voeding tot in detail samenkomen!

Na het roeien ben ik door een aantal oud-roeiers voor het eerst in aanraking gebracht met de triatlonsport. Ik begon met een sprint in Maarssen. Sindsdien, september 2014, ben ik in positieve zin verslaafd aan de sport. Ik vind de combinatie van drie onderdelen fantastisch. In mijn eerste jaar, 2015, was het hoogtepunt de deelname in Eupen. Daar heb ik onder fantastische omstandigheden een erg mooi parcours afgelegd. Toch bleef de nadruk liggen op de korte afstanden. In het najaar van 2015 heb ik mij bij een team aangesloten, de Dolfijn in Amsterdam. Na een succesvol eerste jaar in de Eerste Divisie komen wij dit jaar uit in de Eredivisie Triatlon na een verdiend kampioenschap. In deze teamwedstrijden geniet ik van het teamaspect en mogelijkheden het uiterste uit jezelf te halen. Ook binnen deze sport zijn er een groot aantal tactische en technische elementen die ik graag onder de knie wil krijgen. De plezier die ik er in heb en de ontwikkeling die ik doormaak maakt het gaaf om deze sport te beoefenen! Ook dat heeft voor een persoonlijk succes gezorgd. In 2016 heb ik twee sprinttriatlons in Nederland gewonnen en heb ik op de bekende Alpe d’Huez Long Distance een prestatie geleverd waar ik trots op kan zijn. Een mooie, lange en intense ervaring wat deze sport ook zo mooi maakt! Na een seizoen  in de Eredivisie Triathlon 2017 ga ik mij komend jaar nog een jaar op de Eredivisie richten. Daarnaast maak ik een kleine uitstap naar het cross circuit met RBR’s en triathlons op de mountainbike.