Opleiding tot hardlooptrainer Training Tweaks
Figuur 1: De opleiding tot hardlooptrainer wordt in samenwerking met Running Holland verzorgd.

Opleiding tot hardlooptrainer in Nederland

Hardloopschool Running Holland en Training Tweaks organiseren in 14 bijeenkomsten (zaterdagen) of 15 bijeenkomsten (doordeweekse avonden) een opleiding tot hardlooptrainer voor recreatieve loopgroepen. Deze opleiding wordt erkend door de Atletiek Unie. Na deze opleiding ben je in staat om zelfstandig looptraining te geven in het park, bos of op de atletiekbaan. Het is ook een goede basis als je als looptrainer nog verder wilt ontwikkelen. Docenten zijn Dave Baars en Wouter Dijkshoorn. De kosten voor deze opleiding bedragen 750 euro.

De opleiding tot hardlooptrainer wordt zowel in het park als op de atletiekbaan(minimaal 4 keer) aangeboden, omdat wij vinden dat hardlooptrainers in verschillende omgevingen hardlooptrainingen moeten kunnen geven.

Inhoud opleiding tot hardlooptrainer

We krijgen vele complimenten over deze opleiding. De opleiding is erg praktisch. Een praktijkbegeleider is daarom niet nodig. Er wordt namelijk door de deelnemers van deze opleiding veelvuldig training gegeven (minimaal 7 keer) aan elkaar. Stagelopen wordt overigens wel aangemoedigd. Daarnaast zijn de theoretische presentaties erg prettig en afwisselend. Er worden 15 verschillende onderwerpen behandeld. Deze onderwerpen worden ondersteund met door de docenten geschreven boek. Voorbeelden van onderwerpen zijn: hardlopen voor beginners, hardlooptechniek, aanleren van looptechniek, didactiek, organisatie van een hardlooptraining, communicatie met de groep/voor de groep staan, trainingsleer, anatomie, fysiologie, EHBO & veiligheid, schrijven van een trainingsschema en blessurepreventie. Verder bestaat een van de hoofdstukken van ons geschreven boek uit een veeltal trainingsvormen voor de verschillende onderdelen van een hardlooptraining (inlopen, oefeningen, looptechniek, intervalprogramma en cooling down). Tevens wordt er als onderdeel van deze opleiding tot hardlooptrainer, indien er behoefte aan is, in overleg met de deelnemers een extra avond gepland waarin reanimatietraining wordt aangeboden. Daarnaast is er de mogelijkheid om een half uur voor de start van de bijeenkomst aan de eigen vaardigheid(techniek) te werken onder leiding van een van de docenten. Zorg er  zelf voor dat je al opgewarmd bent voordat je met deze techniektraining start.

Ontwikkeling als trainer

Deelnemers geven tijdens deze opleiding veel training. Deze trainingen worden direct daarna besproken en van feedback voorzien. Een van de manieren waarop feedback wordt gegeven is via beelden van opnames van een videocamera. Gedurende de opleiding tot hardlooptrainer ontwikkelt een deelnemer zich in de verschillende onderdelen van het training geven. Wanneer een deelnemer aan het einde van de cursus voldoende kwaliteiten heeft getoond ontvangt zij/hij een diploma. Met dit diploma kunnen hardlooptrainers zich voor ongeveer 70 euro per jaar verzekeren. Hiermee ben je tegen aansprakelijkheid verzekerd tijdens het zelfstandig training geven aan loopgroepen.

Daarnaast ontwikkel je ook als hardloper. Met een groot aantal praktijkuren tijdens de bijeenkomst en een half uur voor de bijeenkomst wordt de trainer een betere techniek aangeleerd. Zo wordt de trainer ook een betere hardloper.

 

Figuur 2: Is deze opleiding misschien iets voor jou? Zoek dan contact met ons.
Figuur 2: Is deze opleiding misschien iets voor jou? Zoek dan contact met ons.

Feedback van docenten

Er is tussen de docenten en de deelnemers veel contact. Dit is onder andere vanwege de vele contactmomenten die er zijn. De docenten stimuleren dit contact en de deelnemers vinden dit zeer nuttig en prettig. Feedback van de docenten wordt op vele verschillende manieren gegeven, namelijk:

  • feedback over de gemaakte trainingsvoorbereidingen (per email voorafgaande het te geven trainingsonderdeel)
  • feedback over de gemaakte opdrachten
  • direct feedback na afloop van het gegeven trainingsonderdeel door de docent en door de groep
  • feedback over het gegeven trainingsonderdeel a.d.h.v. gemaakte video-opnames
  • per email feedback over het gegeven trainingsonderdeel

Daarnaast kan op verzoek van een deelnemer altijd een extra moment worden ingepland voor 1-1 begeleiding.

Studiebelasting

Tijdens de cursus worden verschillende (huiswerk)opdrachten gegeven en wordt deelnemers gestimuleerd om stage te lopen. Er worden zeven verplichte opdrachten gegeven die ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Daarnaast moeten de HIO’s (hardlooptrainers in opleiding) rekening houden met het reserveren van tijd voor het voorbereiden van een onderdeel van de hardlooptraining die ze minimaal één keer per twee bijeenkomsten geven. Een voorbereiding van een trainingsonderdeel neemt ongeveer 1 uur in beslag.  Daarnaast is het verplicht om het te behandelen onderwerp vooraf te lezen en kort samen te vatten op papier. Het lezen en samenvatting neemt ruim een uur in beslag. Deze opleiding wordt door de deelnemers omschreven als ‘pittig’ maar zeer interessant, leuk en heel erg nuttig.

Uitgangsniveau 

Voor het volgen van deze cursus helpt het, als je

  • Zelf al enig idee hebt van wat goede training is, doordat je bijvoorbeeld zelf een goede trainer hebt of je via literatuur en internet in sport en hardlopen hebt verdiept.
  • Zelf al training geeft in hardlopen of een andere sport.
  • Een opleiding hebt op het gebied van bewegen of sport (Sportkunde, ALO, fysiotherapie, etc.).

Data & aanmelden

Via de website van Running Holland staan de specifieke data per cursus. Is dit iets voor jou? Heb je nog meer vragen? Of wil je je direct aanmelding? Dan vind je hier de contactgegevens van Dave Baars en hier vind je mijn contactgegevens.